De Romería, een pelgrimstocht in Andalusië

De Romería, een pelgrimstocht in Andalusië is meer dan een traditioneel religieus evenement. Het is een viering waar geloof, traditie, vriendschappen hand in hand gaan. Een belevenis die je niet mag missen als je het echte Andalusië wilt ervaren. Wij vertellen je over het ontstaan van de pelgrimstochten, over de Romerías in de buurt van Finca Las Nuevas en de meest bijzondere Romerías in Andalusië.

De Geschiedenis van de Romería

de oorsprong van de Romería gaat terug tot de Middeleeuwen. Pelgrims legden toen lange afstanden af naar heiligdommen om vergiffenis te vragen, hun geloof te tonen of een belofte in te lossen. Oorspronkelijk was dit een pelgrimstocht naar Rome. Vandaar dat het woord Romería is afgeleid van het woord ‘romero’ wat pelgrim betekent. Later is de betekenis van Romería uitgebreid naar meerdere vormen van een religieuze bedevaart.

Ook heeft de Romería zich ontwikkeld tot een feestelijke gebeurtenis waarbij geloof, traditie en folklore en en gemeenschapszin naadloos samengaan.

Een Romería in Andalusië is vaak gewijd aan de verering van de Maagd Maria of van de plaatselijke patroonheilige.

De Romería van Álora

Wat is een Romería?

Zoals we al zeiden is een Romería een pelgrimstocht ter ere van een patroonheilige. Vandaag de dag kun je in veel dorpen in Andalusië nog steeds een Romería meemaken.

Op de dag van de patroonheilige wordt er een beeld van de patroonheilige op een troon gezet en deze wordt onder begeleiding van ruiters en amazones, rijtuigen en karren die voortgetrokken worden door stieren of paarden naar een kerk, kapel of klooster buiten het dorp gebracht.

Het vertrek van de (patroon) heilige wordt volgens een bepaalde ceremonie begonnen. De troon van de heilige wordt versierd met bloemstukken, er zijn vaandeldragers die voor de troon lopen of te paard gaan. Vervolgens wordt de troon gevolgd door versierde rijtuigen en karren die voortgetrokken worden door paarden, stieren of tractoren. De plaatselijke muziekband zorgt voor muziek en vaak hebben ook de verschillende rijtuigen hun eigen muziek bij zich.

Wanneer de patroonheilige haar bestemming heeft bereikt wordt er vaak een mis gehouden en begint er een gezellig samen zijn. De dorpelingen verzamelen zich en onder het genot van een hapje en een drankje kletsen ze bij met vrienden en bekenden of gaan ze dansen.

Ruiters tijdens een Romería in Andalusië

Waar en wanneer kun je een Romería in Andalusië bekijken?

De Romerías die je vanuit Finca Las Nuevas kunt bezoeken, vind je hieronder. Ook noemen we twee heel bijzondere Romerías.

De Romería Virgen de las Flores in Álora

Virgen de las flores is de patroonheilige van Álora. Ieder jaar, de zondag voor 30 augustus wordt het beeld van de Nuestra Señora uit het klooster gehaald en via een processie naar de kerk in het dorp gebracht.

De zondag na 8 september gaat het beeld van de patroonheilige via een pelgrimstocht van iglesia de la Encarnación (vertrek 10.00 uur) in het dorp weer terug naar het Convento de Flores.

Het klooster Nuestra Señora stamt uit de 16e eeuw en in de 18e eeuw werd het uitgebreid en werd het Belfort over de klokkentoren heen gebouwd. Het zou de plek zijn waar de christelijke troepen gelegerd waren tijdens de herovering van de stad op de Moren, die het fort van Álora in hun bezit hadden.

De nieuwe inwoners van Álora, die afkomstig waren uit de dorpen Cumbres Bajas en Encinasola, vroegen koningin Isabel la Católica om een beeld van de Maagd Nuestra Señora (Onze Lieve Vrouw van Flores), om te vereren in het nieuwe gebouw, zoals ook in der kerk van Encinasola stond.

Het beeld, uit 1502 van een onbekende kunstenaar, houdt een scepter in haar rechterhand, terwijl ze in haar linkerhand de delicate figuur van het kindje Jezus draagt. Dit laatste werd waarschijnlijk in de 18e eeuw aan de Maagd toegevoegd, aangezien zowel de vrolijke gebaren als de kleine tortelduif in haar linkerhand een dergelijke chronologie suggereren.

Virgen de las Flores tijdens de Romería in Álora

De eerste Romería in Álora werd gehouden in 1922. Veel soldaten uit Álora hadden gestreden bij een oorlog in Afrika. Hun familie had veel gebeden bij de Virgen de las Flores. De thuisgekomen soldaten droegen het beeld in een processie naar het klooster.

Vanaf 1925 werd de Romería officieel ingesteld. Het idee was om de Maagd per kar te vervoeren van het dorp naar haar tempel. Gevolgd door karren met families en vrienden en dan bij het klooster de dag door te brengen met muziek, zang en eten.

 

De Romería San Isidro in Cártama en Almogía en andere dorpen

San Isidro is de heilige van de boeren en zijn ‘verjaardag’ is jaarlijks op 15 mei. Deze dag wordt in vele dorpen in Andalusië op een zondag rondom 15 mei gevierd met een Romería.

In Cártama de Estación kun je de Romería tegenkomen op de hoofdstraat, waar ze richting de kerk gaan en ze later verzamelen bij de rivier naast de brug.

Het dorp Almogía is ook in de buurt van Finca Las Nuevas. Hier begint de Romería in het dorp en later zijn de rijtuigen, karren, ruiters en amazones te vinden op het feria terrein net buiten het dorp.

Andere plaatsen die een Romería ter ere van San Isidro hebben zijn: Montefrio, Estepona, Pozoblanco, Santa Eufemia, Santa Elena, Alameda, Cuevas del Campo, Villafranca de Cordoba, Jodar, Alfarnate, Alfarnatejo, Algatocín, Archidona, Ardales, Benamocarra, Cuevas Bajas, Cuevas del Becerro, Guaro, Jubrique, Nerja, Periana, Sierra de Yeguas Teba en het dorp San Isidro.

De Romería in Cártama

De Romería San Miguel in Torremolinos

De Romería in Torremolinos vindt jaarlijks in september plaats, de zondag voor de Feria. De Romería staat bekend als de meest belangrijke stedelijke Romería van Andalusië.

De processie begint in het dorp waarna een enorme stoet rijtuigen, karren, ruiters en amazones naar de ermita de San Miguel gaat. Een klein kapelletje idyllisch gelegen tussen de olijfbomen en naaldbomen. Voor meer informatie.

De Romería La Virgen de la Cabeza in Ronda

De dag van de patroonheilige La Virgen de la Cabeza wordt de laatste zondag van april gevierd. In Andujar in de provincie Jaen wordt deze dag zeer groots gevierd met een processie van meer dan dertig kilometer door de bossen.

In Ronda wordt deze dag op een kleinere schaal gevierd met een fotogenieke pelgrimstocht.

De Romería El Rocío in El Rocío

De bedevaart van El Rocío -in de volksmond El Rocío- is een Romería die in 2023 zelfs is uitgeroepen tot cultureel erfgoed. De Romería vindt plaats op Pinkster zondag in mei of juni.

Honderdduizenden toegewijden komen van heine en verre om samen in het dorp El Rocío de Almonte de heilige El Rocío te vereren. Sommigen zijn dagen onderweg met hun rijtuigen en karren. Het laatste deel van de route gaat door het nationaal park La Doñana.

Het bijzondere van het dorp El Rocío is dat het een klein bedevaartsoord is met een enorme kerk. De straten in het dorp zijn zandpaden, wat het dorp een gevoel geeft alsof je je in het Wilde Westen bevindt.

De Romería in El Rocio

Overnachten in het binnenland van Andalusië

Het echte Spaanse leven ervaren? Het bezoeken van een Romería geeft een mooi beeld van het dagelijks leven in Andalusië. De pelgrimstocht is niet opgezet als vermaak voor toeristen en wij vinden het mooi om te zien hoe jong en oud samen komen op zo’n dag. De een is meer gelovig dan de ander, maar het geeft een mooi inkijkje in het Spaanse leven.

Hoe leuk is het dan om in een verbouwde olijfboerderij te overnachten, midden in de bergen nabij Málaga? Finca Las Nuevas staat op een geweldige plek, waar je vanaf het terras een schitterend uitzicht hebt op olijf- en amandelbomen en in de verte de bergen van de Sierra de las Nieves. Benieuwd naar de vakantiehuizen, lees dan hier verder.

Finca Las Nuevas verblijf in oude olijfboerderij

0 reacties

Een reactie versturen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Check de beschikbaarheid en prijzen

Vanaf 2 nachten